Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Προσωπολατρεία και συνέπειες.


Γιατί ο αυτοκράτορας ήταν "θεός" στις αρχαίες αυτοκρατορίες; Γιατί οι αρχαίοι λάτρευαν και τους ήρωες τους μαζί με τους θεούς τους; Γιατί οι πάπες αγιοποιούσαν ανάξιους συγγενείς και φίλους τους; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να απαντήσω.

"Reality is democratic. If a lie is believed by the majority or by a large minority then that lie becomes truth."
Vampire Sorcery Bible.

Το θέμα εδώ είναι ότι το ψέμα θα γίνει αλήθεια στην ζώσα πραγματικότητα και όχι μόνο στη σκέψη των ανθρώπων αυτών. Έτσι αν πείσεις πολύ κόσμο ότι είσαι πλούσιος, γίνεται κάτι και γίνεσαι τελικά πλούσιος και στην πραγματικότητα.

Ξέρω ότι κάτι τέτοιο φαίνεται παράλογο, όμως εξηγεί μεταφυσικά τα τρία πιο πάνω ερωτήματα, ακόμα και αν δεν ισχύει. Αν ισχύει και οι μάγοι και τα αφεντικά των θρησκειών βρήκαν το μυστικό και το χρησιμοποιούν για να διαμορφώσουν την πραγματικότητα κατά το δοκούν τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για συζήτηση εδώ. Αν όμως δεν ισχύει και το πιστεύουν, και πάλι αποτελεί την εξήγηση στα πιο πάνω ερωτήματα διότι αν πιστεύουν οι μάγοι σύμβουλοι του αυτοκράτορα ότι ο όχλος με την πίστη του μπορεί να τον κάνει θεό στα αλήθεια τότε εκτός από πολιτική προπαγάνδα - είναι θεός άρα οι αποφάσεις του δεν αμφισβητούνται - έχει και μεταφυσικό λόγο ύπαρξης η πρακτική αυτή.

Προφανώς δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Π.χ. ο Χριστός, αν δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά, είναι δυνατόν η πίστη εκατομμυρίων χριστιανών να τον δημιουργήσει εκ του μη όντος και να τον τοποθετήσει στο παρελθόν με σάρκα και οστά; Η θεοποίηση ή η αγιοποίηση με τη βοήθεια της πίστης του όχλου είναι δυνατόν να πάρει κάποιον απ' το μέρος του αστρικού που αντιστοιχεί στην "Κόλαση" και να τον πάει στο μέρος του αστρικού που αντιστοιχεί στον "Όλυμπο" ή στον "Παράδεισο"; Είναι μόνο μια θεωρία, δεν το ξέρουμε. Οι καθολικοί πάντως που πουλούσαν συγχωροχάρτια αυτό έλεγαν περίπου...

Έτσι τίθεται το θέμα των μεταφυσικών συνεπειών ενός personality cult. Personality cult είναι και ο χριστιανισμός παρόλο που οι χριστιανοί δεν θα συμφωνήσουν. Θεοποιούν ένα πρόσωπο που πιστεύουν πως είναι θεός και υιός του ενός και μοναδικού αληθινού θεού, παρά το εμφανές παράλογο του δόγματός τους. Γιατί πώς γίνεται ο ένας και μοναδικός αληθινός θεός να έχει γιο που είναι και αυτός θεός και να παραμένει παρ' όλα αυτά ένας και μοναδικός... Δε θα είχαμε δύο θεούς τότε; Αυτό το λογικό παράδοξο είδε και ο Άρειος και τον είπαν αιρετικό... Άρα θεοποιούν έναν άνθρωπο. Και ο Βουδισμός personality cult είναι και ως τέτοιο ξεκίνησε από έναν αυτοκράτορα που έκανε θεό το... γαμπρό του. Οι συνέπειες αυτών των δυο θεοποιήσεων είναι εμφανείς. Ιδρύθηκαν δύο απ' τις μεγαλύτερες θρησκείες και επηρέασαν - αρνητικά η πρώτη - τη ροή της ιστορίας... 

Έτσι η δημιουργία personality cults μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες που υπερβαίνουν τους σχεδιασμούς των δημιουργών τους που συνήθως είναι μικρομεσοπρόθεσμοι για πολιτικούς σκοπούς.

Στο μεταφυσικό επίπεδο τώρα ένα personality cult δημιουργεί μια θεότητα στο αστρικό. Το θέμα είναι αν η θεότητα του καλτ συμπίπτει με την ψυχή του προσώπου. Αν ναι τότε γίνεται θεός, αν όχι τότε απλά δημιουργείται μια θεότητα με το όνομα του προσώπου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι απ' τα δύο συμβαίνει. Αν ισχύουν τα όσα είπαμε πιο πάνω για την θεοποίηση αυτοκρατόρων και την αγιοποίηση από τους πάπες τότε συμβαίνει το πρώτο.

Για να στηθεί ένα personality cult χρειάζεται χρήμα και πολιτική δύναμη. Σήμερα σχεδόν δεν γίνεται αυτό - ο τελευταίος που το πέτυχε στο πολιτικό επίπεδο ήταν ο Στάλιν και μόνο για λίγο γιατί μετά το θάνατό του αποκαθηλώθηκε αμέσως - εκτός ίσως από τις περιπτώσεις των celebrities που έχουν fans και fan clubs. Αν μια celebrity είναι και μάγισσα, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να πείσει οπαδούς της ότι είναι θεά είτε λόγω... καταγωγής είτε λόγω... συνουσίας της μητέρας της ή του πατέρα της με κάποια παγανιστική θεότητα. Υπάρχουν αφελής που θα πίστευαν τέτοια πράγματα με την κατάλληλη διαφήμιση και προώθηση. Ένα μικρό φαν κλαμπ εύκολα γίνεται και κόβεν, για να μη πούμε ότι ίσως ήδη είναι ασυνείδητα.

Συμπερασματικά, οι οπαδοί κάποιου ίσως μπορούν να τον ανεβάσουν θεό στον ουρανό. Η τεχνική της θεοποίησης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με πολλές παραλλαγές και ο... υποψήφιος θεός μπορεί να διαλέξει από την ιστορία όποια μέθοδο του ταιριάζει καλύτερα. Οι συνέπειες όμως θα είναι απρόβλεπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου